GreenAlive Bonheiden
 • by: Sandra Van velthoven
 • April 8th, 2019
 • Category: Detox, sporten, afslanken, gezond, dieet, eiwitdieet,

Wat is Detoxen?


Detoxen lijkt een beetje het nieuwe modewoord. Veel mensen gaan af en toe 'een dagje detoxen' of onderwerpen zich zelfs aan een paar weken durend detox programma.

Wat is detoxen ?

Detoxen lijkt een beetje het nieuwe modewoord.
Veel mensen gaan af en toe 'een dagje detoxen' of onderwerpen zich zelfs aan een paar weken durend detox programma.

Detoxen, betekent ontgiften. Tijdens een detox ontgift je dus je lichaam. Deze gifstoffen krijg je via verschillende manieren binnen. Denk maar aan alcohol, roken, geraffineerde suikers, milieuvervuiling en stress. Je lichaam kan veel gifstoffen uit zichzelf verwijderen, maar toch niet alle. De overtollige gifstoffen worden in je vetcellen opgeslagen. Daarom is een detox van belang om alles even lekker schoon te maken.

Er zijn bepaalde punten waar een detox programma moet aan voldoen om het juiste effect te verkrijgen. Anders loop je het gevaar dat een detox juist nadelig werkt, in plaats van voordelig. Het is belangrijk dat een detox werkt aan twee punten, de aanvoer van gifstoffen stoppen en de afvoer van gifstoffen stimuleren. Om dit goed te kunnen doen bevat een goede detox kuur 3 fases:

 • Afbouwfase
 • Reinigingsfase
 • Opbouwfase

De afbouwfase

De afbouwfase is de fase die voorafgaat aan de daadwerkelijke detox. Tijdens
deze fase bereid je je lichaam feitelijk voor op het detoxen.

Waarom is deze fase zo belangrijk?
Als je detoxt - en zeker als je verkeerd detoxt - kun je te maken krijgen met zogenaamde detox symptomen. Voorbeelden van deze symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, irritatie en vermoeidheid. Over het algemeen hebben detoxers die langzaam afbouwen minder klachten tijdens de detox. Als je langzaam af bouwt gaat je lichaam namelijk efficiënter om met het opnemen van voedingsstoffen en heb je minder grote hoeveelheden voedsel nodig om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tijdens de pre-detox laat je voedingsmiddelen weg die jouw lichaam veel energie kosten om te verwerken en die jou weinig of geen voedingsstoffen geven. Wanneer je zonder afbouw direct gaat detoxen en een grote groep voedingsmiddelen in één klap weglaat, raakt je lichaam in de stress. Door de stressreactie ontstaan er meer afvalstoffen, wat het reinigingsproces moeilijker maakt en heftiger detox symptomen veroorzaakt. Tegelijkertijd zijn er voedingsmiddelen die je lichaam juist voorzien van veel goede voedingsstoffen (zoals groenten en fruit). Deze zijn nodig om het ontgiftingsproces te stimuleren en ga je tijdens de afbouwfase in principe juist meer nuttigen. Op deze manier ga je goed voorbereid de detox fase in.

De detoxfase

In deze fase ga je je lichaam ontgiften. Deze fase kan verschillen, je kan bijvoorbeeld alleen maar sappen of smoothies drinken maar ook ontgiften met licht en puur voedsel.

De opbouwfase

Na de detox fase is het belangrijk dat je je gebruikelijke voeding weer langzaam opbouwt. Deze fase duurt altijd minimaal de helft van de daadwerkelijke detox fase.

Voedingsmiddelen dat goed zijn tijdens een detox programma

 • Avocado

Rijk aan vezels, vitamines en mineralen, eiwitten en deze voedingsstoffen heb je nou net nodig tijdens een detox.

 • Asperges

Asperges zijn belangrijke ontgiftende groenten. Ze helpen namelijk met het filteren van alle gifstoffen in de lever. Het is de taak van de lever om te ontgiften en de lever helpt ook om afvalstoffen af te voeren.

 • Artisjok

Artisjok helpt ook de lever. De afvalstoffen verlaten je lichaam sneller en artisjok bevat ook nog eens veel vezels!

 • Bieten

Vaak blijven gifstoffen achter in je lichaam, maar door de detox worden deze restjes ook verwijdert. Bieten helpen bij het afvoeren van de gifstoffen. Ook beschermen bietjes de lever. Bietjes zijn rijk aan antioxidanten, zink en, vitamine C.

 • Broccoli

Ook broccoli hoort in dit lijstje, want het zorgt ervoor dat je lichaam gifstoffen makkelijker af te breken zijn. En natuurlijk zit ook broccoli vol met vezels, eiwitten, en veel vitamines.

 • Citroen en gember

Citroen en gember is een super combi als het om ontgiften gaat! Citroenen zorgen er namelijk voor dat gifstoffen makkelijker op te lossen zijn in water. Zo kunnen ze gemakkelijk het lichaam verlaten. Ook brengen citroenen je spijsvertering op gang. Naast dat citroenen dus helpen met het ontgiften maken ze ook je darmen schoner. Gember helpt ook bij het ontgiftingsproces. het ondersteunt de lever en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om gifstoffen te verwijderen.


Heeft u nog vragen?

Contacteer ons

Rijmenamseweg 180
2820 Bonheiden


015/55.97.43

Follow Us